Tıklayın YKS Netlerinizi artıralım... Hafıza Teknikleriyle YKS'ye Hazırlanmak İster Misiniz?

11. Sınıf Tarih dersi 1. Dönem 1. yazılı soruları ve Cevapları /Klasik

---

11. Sınıf Tarih dersi 1. Dönem 1. yazılı soruları ve Cevapları /Klasik
Tarih Derslerinde bazen ilk yazılılar klasik sorulardan oluşur. Ama bazı Tarih Öğretmenlerimiz karma sınav denilen ve boşluk doldurma ve testlerden ve Doğru yanlışlardan oluşan yazılı sınavlar hazırlayabilirler. İşte aşağıdaki Örnek 11. Sınıf Tarih Dersi için Klasik sorulardan oluşan bir yazılı sorusu ve cevaplarıdır.
AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ? ( HER SORU 10 PUAN)
1. Duraklamanın dış nedenleri nelerdir? Yazınız.
2. Osmanlı Devleti’nin duraklamasına etki eden iç nedenlerden olan merkezi yönetimin bozulması hakkında bilgi veriniz?
3. II. Viyana bozgunun sonuçları hakkında bilgi veriniz .
4. Osmanlı Devleti için dönüm noktası olan Karlofça Antlaşması’nın önemi nedir? Yazınız.
5. Osmanlı Devleti’nin İran ile yaptığı antlaşmaların isimlerini yazıp Kasr-ı Şirin antlaşmasının önemini yazınız.
6. Westphalia antlaşmasının sonuçları nelerdir? Yazınız.
7. XVII. Yüzyıldan sonra İngiltere’nin denizaşırı güç haline gelmesine etki eden gelişmeler nelerdir? Yazınız.
8. a) Osmanlı Devlet’nin 1606 tarihinde Avusturya ile imzaladığı Zitvatorok Antlaşması’nın önemini yazınız.
b) Osmanlı Devleti’nin 1672 tarihinde Lehistan ile imzaladığı Bucaş antlaşmasının önemini yazınız.
9. Osmanlı Devletinde gemiciliğin gelişim aşamaları hakkında bilgi veriniz?
10. Osmanlı Devletinde 1699 tarihinde imzalanan Karlofça Antlaşmasının imzalanmasına neden olan Kutsal İttifak devletleri hangileridir? Yazınız

---

CEVAPLAR

1. Duraklamanın dış nedenleri nelerdir ? Yazınız.
Cevap:
• Devletin doğal sınırlarına ulaşması.
• Avrupada merkezi krallıkların kurulması.
• Avrupada Rönesans ve Reform sonucu bilim ve tekniğin gelişmesi.
• Coğrafi keşifler sonucu Osmanlı ticaret gelirlerinin azalması
2. Osmanlı Devleti’nin duraklamasına etki eden iç nedenlerden olan merkezi yönetimin bozulması hakkında bilgi veriniz ?
Cevap:
Kanuni’den sonra gelen Osmanlı padişahları devlet yönetiminden uzaklaşmışlardı, seferlere katılmıyorlardı. Böylelikle
sadrazamlar padişah adına devleti yönetmeye başladılar. Sokullu Mehmet Paşa’nın yeteneği ve Köprülü Sülalesi’nin
başarıları padişahları gölgede bırakmıştı. Kanunlara uyulmamış, saray kadınları, ocak ağaları ve ulema devlet işlerine
karışınca devlet yönetimi bozulmuştur
3. II. Viyana bozgunun sonuçları hakkında bilgi veriniz .
Cevap:
Batıda Türklerin yenilebileceği ve Avrupa’dan atılabileceği düşüncesi doğdu. Avrupa devletleri KUTSAL İTTİFAK adı
verilen bir haçlı birliği oluşturdular. Böylece Türklerin SAKARYA SAVAŞI’na kadar sürecek bir geri çekilme süreci başlamış
oldu.
4. Osmanlı Devleti için dönüm noktası olan Karlofça Antlaşması’nın önemi nedir? Yazınız.
Cevap:
• Karlofça Osmanlının toprak kaybettiği ilk antlaşmadır.
• Bu antlaşma ile Osmanlı’nın Orta Avrupa’daki egemenliği sona ermiştir.
5. Osmanlı Devleti’nin İran ile Yaptığı antlaşmaların isimlerini yazıp Kasr-I Şirin antlaşmasının önemini yazınız.
Cevap:
Ferhat Paşa Antlaşması, Nasuh Paşa Antlaşması, Serav Antlaşması, Kasr-I Şirin
Kasrı Şirin Antlaşmasının önemi: Bugünkü Türk-İran sınırı hemen hemen çizilmiştir.
6. Westphalia antlaşmasının sonuçları nelerdir? Yazınız.
Cevap:
Kilise’nin gücü sınırlandırılmış, Augsburg Barışı’nın hükümleri yenilenmiş ve Almanya’da Katoliklik, Protestanlık ve
Calvinizm geçerli dinler haline gelmiştir. Üçüncü olarak, uluslararası hukuk bakımından da Kutsal Roma İmparatorluğunun parçalanmış olduğu doğrulanmıştır. Hollanda ve İsviçre üzerinde herhangi bir hak iddiası kalmamış, İsviçre bağımsızlığını kazanmıştır.
Westphalia Barışı ile 300 kadar Alman devleti hemen hemen hükümran siyasal birimler oldular.
7. XVII. Yüzyıldan sonar İngiltere’nin denizaşırı güç haline gelmesine etki eden gelişmeler nelerdir? Yazınız.
Cevap:
İngiltere’nin denizlerdeki askerî üstünlüğü ve deniz ticareti sayesinde zenginleşmesi, denizaşırı ülkelerdeki İngiliz asıllı
yatırımcıların güçlenmesini sağladı. İngiltere, 1580’de Levant Company’i (Livınt Kampani-Doğu Akdeniz Ticaret Şirketi)
kurdu. Bu şirket, XVII. yüzyıldan itibaren ise neredeyse ticari bir tekel hâline dönüştü.1714’te Cebelitarık’I işgali rakibi Fransa ve İspanya’yı etkisiz hale getirmiş, Rusya’ya karşı izlediği dengeli stratejik politikasıyla da baltık bölgesinde
İsveç’e karşı güvenliğini sağlamaya çalışmıştır.
8. a) Osmanlı Devlet’nin 1606 tarihinde Avusturya ile imzaladığı Zitvatorok Antlaşması’nın önemini yazınız.
Cevap: Zitvatorok Antlaşması Osmanlı Devleti’nin Orta Avrupa’daki üstünlüğünü kaybetmeye başladığını göstermektedir.
b) Osmanlı Devleti’nin 1672 tarihinde Lehistan ile imzaladığı Bucaş antlaşmasının önemini yazınız.
Cevap: Osmanlı İmparatorluğu bu antlaşma ile batıda en geniş sınırlara ulaşmıştır.
9. Osmanlı Devletinde gemiciliğin gelişim aşamaları hakkında bilgi veriniz?.
Cevap:
• Devletin kuruluşundan XVII.yüzyıl yarısına kadar devam eden kürekli gemi dönemi
• XIX. Yüzyıl ortalarına kadar devam eden yelkenli gemiler dönemi
• Devletin yıkılışına kadar süren buharlı gemi dönemi
10. Osmanlı Devletinde 1699 tarihinde imzalanan Karlofça Antlaşmasının imzalanmasına neden olan Kutsal İttifak devletleri kimlerdir? Yazınız.
Cevap: Malta,Rusya,Avusturya,Lehistan,Venedik

---

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir