Button Text! Submit original article and get paid. Find out More

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi – 20. yy Dünya Tarihi Ünitesi Testleri

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi Testleri ve Cevapları 20. yy Dünya Tarihi Ünitesi Testleri
Bu Gün Sizlere Çağdaş Türk ve dünya tarihi Dersleri ile ilgili test örneği sunacağım. Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi 20. yy başlarında Dünya konusu ile ilgili testleri word formatında kaydedip kullanabilirsiniz. Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi Testleri ile bu konuyu daha iyi kavrayacaksınız. Test Çözmek he zaman için öğrencilere avantajlar sağlayacaktır. Bu sebeple Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi ile ilgili sorununuz varsa sitemizi takip ediniz. Çünkü Test Sorularımız Sürekli güncellenecek  ve cevapları ile birlikte yayınlanacaktır.  Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Testleri ve Cevaplarını araken lütfen yahyagungor.net sitesini aradan seçiniz. Arşivimize katkı yapmak isterseniz Bizlere Özgün sorular gönderiniz. Bu özgün sorularla Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi daha eğlenceli hale gelecek ve test soruları çözmenin tadına varacaksınız.

ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ (XX.YY. BAŞLARINDA DÜNYA )
1-I.Dünya Savaşı öncesinde Üçlü İttifak Grubu’nun oluşmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez?
A)İngiltere’nin Orta Doğu’ya hakim olmak istemesi
B)Alsas-Loren sorununun yaşanması
C)Almanya ve İtalya’nın sömürgeci politikaları
D)Brest-Litowsk Anlaşması’nın imzalanması
E)Rusya’nın Panslavizm siyaseti izlemesi

2-ABD’nin 1.Dünya Savaşı’ndan sonra Ortadoğu politikalarından uzaklaşmasında;
1-Milletler Cemiyeti’nin kurulması
2-Montre Doktrini’nin uygulanması
3-Rusya’da Bolşevik ihtilalinin yaşanması Durumlarından hangileri etkili olmuştur?
A)1
B)2
C)1 ve 2
D)1 ve 3
E) 2 ve 3

3-1. Dünya Savaşı sonunda yapılan antlaşmalar sonucunda büyük imparatorluklar yıkılmış, yeni  devletler  kurulmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu gelişme sonucunda kurulan devletler arasında değildir?
A)Polonya
B)Yugoslavya
C)Çekoslavakya
D)Macaristan
E)Bulgaristan

4-Rusya’daki Ekim 1917’deki Bolşevik İhtilali ile sosyalist ideoloji uygulanmaya başlamıştır.Ardından Rusya’ya bağlanan birçok devlet ile birlikte Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği kurulmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne bağlı devletler arasında yer almaz?
A)Ukrayna
B)Gürcistan
C)Afganistan
D)Belarus
E)Ermenistan

5-Orta Asya’daki Türklerin Sovyet Rusya’nın yayılmasına karşı mücadele etmesi aşağıdakilerden hangisine yol açmıştır?
A)Basmacı Hareketi’nin başlamasına
B)ABD’nin 1.Dünya Savaşı’na girmesine
C)Çarlık rejiminin güç kazanmasına
D)Milliyetçilik akımının güç kaybetmesine
E)Mandater rejimin ortaya çıkmasına

6-1.Dünya Savaşı sonrasında manda yönetimlerinin Orta Doğu’da kurulması ve yaygınlaşmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır?
A)Milletler Cemiyeti’nin emperyalist devletlerin çıkarları doğrultusunda hareket etmesi
B)Sanayileşmiş devletlerin enerji ihtiyacının artması
C)İngiltere ve Fransa’nın ortak hareket etmesi
D)Osmanlı’nın 1.Dünya Savaşı’nda yenilmesi
E)Demokrasi yönetiminin yaygınlaşması

7-Japonya’da yaşanan Meiji Restorasyonu’nun etkileri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A)Batı’nın bilim ve teknolojisinden yararlanılması
B)Avrupa’dan uzman,akademisyen ve teknisyenlerin getirilmesi
C)Avrupalı devletlerle siyasi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi
D)Sosyalist yönetimin Japonya’da uygulanması
E) Uzakdoğu’daki Japon etkinliğinin artması

8-1929 Dünya Ekonomi Bunalımı ile ilgili  aşağıdaki yargılardan hangisi doğru değildir?
A)ABD’de başlamış ve Avrupa’yı da etkilemiştir
B)İşsizlik artmıştır
C)Almanya barışçı bir dış siyaset izlemeye başlamıştır.
D)Kara Perşembe olarak adlandırılan borsadaki ani düşüş ile başlamıştır
E)Bankalar,şirketler,holdingler iflas etmiştir

9-Almanya’da Hitler’in öncülüğünde ırkçı politikaların güç kazanmasında:
I.Versay Anlaşması’nın ağır hükümler içermesi
II.Uluslararası barışın önem kazanması
III.1929 Dünya Ekonomik Bunalımı’nın yaşanması Durumlarından hangileri etkili olmuştur?
A)Yalnız I
B)Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

10-1929 Ekonomik Bunalımı’nın nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Bankacılık sektörünün kötü yapılanması
B) Uluslar arası Para Fonu’nun (IMF) kurulması
C)ABD Başkanı Hoover’in ekonomik alanda yanlış kararlar alması
D)Küçük şirketler yerine tekelleşmiş holdinglerin kurulması
E)ABD’nin borç verdiği devletlere ekonomik baskı uygulaması

11-İtalya,Almanya ve Japonya’nın oluşturduğu Mihver Devletleri Bloku’nun yayılmacı politikaları;
I.Türkiye
II.Romanya
III.Yunanistan
IV.Habeşistan
Devletlerinden hangileri arasında işbirliği yapılmasına ortam oluşturmuştur?
A) I ve II
B) I ve III
C) I,II ve IV
D)I,II ve III
E) II,III ve IV

12-Versey Antlaşması ile Almanya’nın ödemesine hükmedilen savaş tamiratı borçlarının Fransa’ya ödenmemesi üzerine Fransa Almanya’nın Ruhr Bölgesini işgal etti.Bunun üzerine sorunun barışçı bir şekilde çözülmesi için diğer devletler devreye girdi. Bu durum aşağıdakilerden hangisine ortam hazırlamıştır?
A-Nazizm’in güç kaybetmesine
B-Avrupa’da kalıcı barışın sağlanmasına
C-Locarno Antlaşması’nın imzalanmasına
D-Birleşmiş Milletler’in kurulmasına
E-Meiji Restorasyonu’nun başlamasına

13- -1928 yılında birçok devletin katılımıyla oluşturulmuştur,
-Resmi adı ‘‘Savaşın Terk Edilmesi için Genel Antlaşmadır.’’
-Uluslar arası anlaşmazlıkların çözümünde savaşı bir araç olarak kullanmayı kınamıştır.
Yukarıdaki sözü edilen belge aşağıdakilerden hangisidir?
A-Briand-Kellog Paktı
B-Monroe Doktrini
C-Locarno Antlaşması
D-Üçlü Pakt
E-Marshall Planı

 

14-II.Dünya savaşı öncesinde İngiltere,Fransa,ABD,Sovyet Rusya gibi bir çok devlet askeri gücünü artırmak için bilimsel araştırmalara destek vermiş ve önemli icatların yapılmasını sağlamıştır.
Bu durum;
I.Kitle imha silahlarının kullanılması
II.Nükleer bombaların üretilmesi
III.Sağlık hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi
gelişmelerinden hangilerine neden olmuştur?
A)Yalnız I
B) I ve II
C)I ve III
D) II ve III
E) I,II ve III

15-Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün,”bu bizim iç sorunumuz” diyerek Avrupalı devletlerin kamuya müdahalesini önlemesi ile sonuçlanmıştır?
A)Musul Sorunu
B)Nüfus Müdahalesi
C)Hatay Sorunu
D)Yabancı Okullar Sorunu
E)Boğazlar Sorunu

16-Atatürk Dönemi’nde Türkiye’nin dış politikasında gündeme gelen;
I.Nüfus Mübadelesi
II.Musul Sorunu
III.Hatay Sorunu
Konularında karşı karşıya geldiği devletler aşağıdakilerden hangisinde gruplandırılmıştır?
I                        II                    III
A) Bulgaristan           Fransa               Suriye
B) Yunanistan            İngiltere            Suriye
C) Suriye                   Yunanistan        Irak
D)Fransa                    Suriye               Fransa
E)Yunanistan             Fransa               İngiltere

17-I.Balkan Antantı’nın imzalanması
II.Hatay sorununun çözülmesi
III.Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalanması
Yukarıdakilerden hangisi Türkiye’nin egemenlik alanının değişmesine neden olmuştur?
A-1
B-3
C-1 ve 2
D-2 ve 3
E-1,2 ve 3

18-I.Briand-Kellog Paktı
II.Locarno Antlaşması
III.Sadabat Paktı
Yukarıdakilerden hangisi Türkiye’nin içinde bulunduğu bir oluşum değildir?
A-1
B-2
C-3
D-1 ve 3
E-2 ve 3

19-1930’lu yıllarda Almanya ve İtalya’daki faşist iktidarların yayılma siyaseti izlemesi ve dünya barışını tehdit etmesi aşağıdakilerden hangisine neden olmamıştır?
A-Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalanmasına
B-Balkan Antantı’nın kurulmasına
C-Türkiye’nin Milletler Cemiyeti’ne üye olmasına
D-Sadabat Paktı’nın kurulmasına
E-Türkiye’nin Musul’u kaybetmesine

20-I-Bulgaristan
II-Yunanistan
III-Irak
Yukarıdaki Türkiye’ye komşu olan devletlerden hangileri yayılımcı politika izleyerek dünya barışını tehdit etmiştir?
A-1
B-2
C-1 ve2
D-1 ve 3
E-2 ve 3
CEVAPLAR:

1.D      2.B    3.E     4.C  5.A 6.E      7.D    8.C     9.B 10.D 11.D   12.C   13.A    14.E       15.D 16.B    17.D  18.B    19.E 20.A

Leave a Reply